Hangi İşte Ne Kadar Para Var?

  • 13 Ocak 2014

Günümüz insanlarının çoğunun para odaklı bir iş tercih etmeye çalıştıklarını çok iyi biliyoruz, hatta bu yazıdaki başlığı görerek okuma ihtiyacı duymanız bunu doğrular niteliktedir diyebiliriz :)
Ancak ben bu yazıda çok daha önemli birşeyden bahsetmek istiyorum ki, o da severek yapabileceğiniz meslekte en fazla kazanca nasıl sahip olabilirsiniz. Çünkü sevilen bir meslekten daha iyi para kazanmaya çalışmak, para kazandıran bir meslek bulmaya çalışmaktan çok daha önemlidir.

“Bu işte şu kadar para var”, “şöyle geliri var” diye kurulan cümleler neticesinde girişilen birçok iş hüsranla sonuçlanabilir. Önemli olan bir mesleği ne kadar seviyor ve gerekenleri ne kadar yerine getiriyorsanız o kadar kazanabileceğinizdir.

Meslek ve kazanç konusu her aklıma geldiğinde Cem Yılmaz’ın Fundamentals gösterisinde bahsettiği seyyar tuvalet bölümü aklıma gelir. “Adam bir tasarım yapmış plazma televizyon Play Stationlar, LCD TV’ler Skylife dergiler, arkada Eros Ramazotti çalıyor. Millet önünü iliklemek zorunda kaldı. Ben de gittim babanın yanına tanışmak için. ‘Cemcim’ dedi. ‘Bugün biz bu işte zirveyi temsil ediyoruz.’ Ya adam sindirimin son halkası diyorki ‘Zirveyi temsil ediyoruz’.” Buradan şu sonuca varıyoruz, “kazanmak için meslek önemli değil, o meslekte daha iyisini sunmak için çalışmanız önemlidir”.

Kazanmanın en önemli formüllerinden biri istikrar ve üretkenliktir. İçinde bulunduğunuz veya tercih edeceğiniz sektörün ihtiyaçlarını ne denli karşılayabilecek çözümler üretirseniz sektörde o denli başarılı olursunuz.

Hayatın geneli kazan-kazan sistemi üzerine kuruludur. Bu sebeple kimseye fayda sağlamadan (hizmet, bilgi, ürün vs.), kendiniz için maddi bir fayda sağlamayı ummak son derece yanlış bir düşünce olacaktır. Bu sebeple iş dünyanızı “fayda sağlama” odaklı düşünmeniz ve bu yönde ilerletmeniz gerekir. Bugün dünyanın devleri olan Apple, Microsoft ve Google gibi birçok şirketin yola çıkış amacı fayda ve hizmet odaklı olmuştur. Bu 3 şirketin başarısındaki ortak birkaç nokta şöyledir;

– Çalışanlara değer vermek,
– Geleceği öngörmek ve ona yönelik ihtiyacı karşılayacak çözümler üretmek,
– Yeterli olan için değil en iyisi için çabalamak.

Her sektör için geçerli bu 3 madde de, sizin sektördeki konumunuzu belirleyecek olan son madde olacaktır. Yeterli olan her zaman geçici olacaktır ve siz daha iyisi için uğraşmadığınız sürece rakipler tarafından ezilmek durumunda kalacaksınız. Çünkü en kolay başarılan, zaten uygulanmış olanı taklit etmektir. Bu sebeple sürekli yeni fikirlerle yeni uygulamalar üretmedikçe şu anki başarınızın rakipler tarafından taklit edilerek elde edilmesi çok da zor olmayacaktır.

Sektörünüzü daha fazla kucaklayacak ve daha fazla fayda sağlayacak çalışmalar üretmeye çaba sarfedin. Eğer bir şirkette çalışansanız, o şirkete daha fazla fayda sağlayacak projeler üretin ve bunların başarılı olabileceği yönünde yöneticileri ikna edin.
“Yenilikçi, üretken ve daha fazla fayda sağlama ilkeleriyle yola çıkan her girişim mutlaka büyüyerek ilerleyecektir.”

Uzmanından Seo kitabımdaki son cümleyle bu yazımı bitirmek istiyorum “Paylaşmak, kazanmanın en hızlı yoludur.”

Yorumlar (5)
  • tayfun 15 Ocak 2014 00:55

    Kesinlikle hocam. Paylaşmak kazanmanın en hızlı yoludur… :)

  • Erdem CIRIK 01 Kasım 2014 14:24

    Bu yararlı konu için çok teşekkür ederim :)

  • Ömer Akgün 05 Kasım 2014 20:26

    Çok güzel bir konuya değinmişsin değerli meslektaşım. Senin anlatım dilini de çok beğendiğimi belirtmeden geçemeyeceğim. Sevgiler.

    • admin 25 Kasım 2014 12:47

      Beğenmene sevindim Ömer, teşekkürler :)

  • Kisiselgelisimci.com 03 Kasım 2015 18:13

    Bence dedikleriniz çok önemli şeyler ve sizin gibi sektör içinden biri yazması beni çok bilgilendirdi