Online Kişisel İtibar Yönetimi

  • 11 Mart 2020

Online itibar yönetimi kimler için önemlidir? Herkes için :)

Sadece bir markaya, şirkete, girişime sahip olanlar için değil isim ve soyisme sahip olan herkes için online itibar yönetimi son derece önemli bir konudur. Bir gün SEO çalışması yaptığımız bir müşterimiz yıllar yıllar bu sektörün ben dahi farkında değilken :) şunları söylemişti, ya Kaan benimle aynı isimde bir katil var. Bir kontrol ettim tüm haber sitelerinde isim soyisim olarak yer alıyor. Ondan sonra diğer Kaan Gülten lerin peşine düşmeye başladım baktım 11 yaşında çocuk var, Allah’ım inş. yanlış yola düşüp ismimi bir şeylere bulaştırmaz diye dua etmeye başladım. Buradan kendisine sesleniyorum, bir ihtiyacın sıkıntın varsa lütfen söyle.

Şimdi tabi buradan çıkan önemli unsur şu aslında biz kendi isim soyismimizin, şirketimizin, girişimimizin, ortağımızın, eşimizin, çocuğumuzun veya doğacak çocuğumuza vereceğimiz ismin Google aramalarına bakmalıyız. A

Hatırlarsınız trafikte yol kesip hamile bir kadının olduğu araca saldıran kişilerin şirketi çok ünlü bir baklavacının ismiyle benzer olduğu için beklenmedik ve çok alakasız bir şekilde kendisini toplumsal duyarlılığın merkezinde öfke duyulan bir pozisyonda bulmuştu.

Online kişisel itibarımızı nasıl koruruz?

Öncelikle marka ve isim aramasında Google’daki ilk 10 sonuç en önemli itibardır. Buralarda listelenmek için yapılması gereken çalışmalar ise arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmalarıdır. Arama motorunda yükselmek için yapılacak çalışmalarda Google yaklaşık 200 farklı sinyali değerlendirmektedir. Bunlardan en önemlisi de yine itibardır yani o websitesinin ve içeriğin itibarı. Dolayısıyla da güçlü içerik ve marka bilinirliğine sahip haber siteleri genelde öncelikli listelenirler. Bunların arasında yer almak için yapılması gerekenler, çok güçlü itibarları olan sosyal medya platformlarını kullanmaktır.

Linkedin’de tüm detaylarıyla oluşturulmuş bir kişisel hesap, aktif tutulan bir twitter hesabı, bir instagram hesabı, medium.com üzerinden bir blog yayını oluşturmak hızlı olarak kendi kontrolünüzde listeleme yapabileceğiniz temel ve en önemli adımlardır.

Tabi bunlar belki yeni doğmuş, belki birkaç yaşındaki çocuğunuzun isim ve soyismine sahip sosyal medya hesaplarını erkenden almak da çocuğunuzun dijital varlığına yapabileceğiniz en önemli yatırımlardan birisidir. En basitinden başka birinin alıp satma girişimini bile karşılıksız çıkarabilecektir. Kötüye kullanımını saymıyorum bile. Diğer önemli bir konu ise isimsoyisim.com gibi size ait domainler üzerinden kişisel sitelerinizin oluşturulmasıdır. Bunlar birebir eşleşen domain olması com ve com.tr gibi itibarlı domainler olması sebebiyle Google gözünde öncelikle listelenme elde edebilecek siteler olacaktır. Bu sayede kolay hızlı ve etkili bir temel online itibarı sağlamış olacağız. Ancak isim ve soyisim genel kullanılan isimlerden oluşuyorsa bu çok fazla kişi ile eşleme olabileceğinden rekabeti daha da arttıracaktır. Düşünsenize isminizle aynı olan kişilerle yarışıyorsunuz :D çok farklı bir rekabet :D seni geçeceğim Kaan Gülten diye hırs yaptığımı düşünemiyorum :D Düşünsenize aynı isimde kuruyemişçi. Biri sizi arıyor. Kaan beni engellemişsin araştırdım buldum seni bana 20 kilo leblebi gönderecektin bulacağım seni bu yanına kalmayacak gibi çok farklı muhabbetlerin içinde de bulabilirsiniz kendinizi :) o yüzden rakiplerinizi de iyi araştırıp kendinizin farkını daha belirgin gösteriyor olmalısınız :)

Özetle sosyal medya platformları ve isim soyisim içeren websiteleri oluşturarak en önemli ve büyük kısmı tamamlıyoruz. Ancak rekabet arttıkça bu yetersiz gelecektir. Belli bir seviyeden sonra medium.com gibi popüler blog platformlarında hesap açıp yayın paylaşarak veya çeşitli öne çıkan bloglarda yazarlık yaparak isminizi daha çeşitli platformlarda bulundurmaya gayret göstermelisiniz. Burada en önemli konu şu, isminizin konu içerisinde öne çıkan şekilde yer almasıdır. Örneğin başlıkta geçmesi o içeriğin isminizin aramasında çıkmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Bunun dışında statü olarak kendinizle kıyaslayabileceğiniz kişilerin ismini de arayarak nerelerde yer aldığına bakıp aynı platformları da kendinize hedef belirleyebilirsiniz.

Aynı zamanda görsel aramalar da kişisel itibarın bir parçası haline gelmiştir. Bazen web aramalarında da görseller öncelikli gösterilebilmektedir. Burada da yer almak için kendinize ait, işinize ait çok fazla görseli yine sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak indexlenmesini sağlayabilirsiniz. Görselli sonuçlar için diğer platformlara ekstra olarak pinteresti önerebilirim. Güçlü bir görsel indexi olduğu için bu konuda size fazlasıyla katkı sağlayacaktır. Eğer online itibarı oluştururken marka konumlandırması da yapmayı hedefliyorsanız, o zaman yönettiğiniz tüm platformların aynı dili konuşması, aynı kimliği aynı bakış açısıyla temsil etmesi gerekir. 50 farklı konuda görüş belirten bir profilin, insanlar hangi alan hakkında konuşurken hatırlanmasını sağlamak mümkün değildir.

Bir köşeyi öyle bir tutun ki, o konuyla ilgili nerede bir sohbet veya yazışma geçse ya sizden bahsetsinler ya da sizi hatırlasınlar.