Pazarlama Uzmanı Gözünden Dolar Nasıl Düşürülür?

  • 20 Mayıs 2018

Ülkemizin kriz dönemlerinde, kola tüketmeyelim, dolar bozduralım, şuna yasak getirelim, buna vergi uygulayalım reaksiyonları maalesef artık sadece günü kurtarma çalışmaları olmaktan öteye geçemiyor.

Daha kalıcı çözümler üretmek için “Yerli Markalaşma” şart.

Neden Yerli Markalaşma?

Yerli markalarımız çıkmıyor, markalaşmada güçlenemiyoruz. Sadece basit seviyede ticaret yapabiliyoruz ve çok büyük vizyona sahip iş adamlarımızın sayısı gerçekten inanılmaz az.

Şu örnekleri her zaman duymuşsunuzdur.

Sunum Farkı

Sunum ve Katma Değer Farkı

Marka Farkı : Ürün 2 TL Logo 6.25 TL

Marka Farkı : Ürün 2.5 Dolar Logo 55 Dolar

Bu örnekler bize markanın karlılıktaki etkisini çok net gösteriyor. Bu sebeple başta Türkiye pazarında sonra Dünya pazarında rekabet üstünlüğü kurabilecek markalar çıkarmalıyız.

İhracat Artıyor Ama…

İhracatın artan ihtiyacını karşılayacak ürünü yetiştirmek için almamız gereken yüksek teknoloji ürünler Dolar ve Euro bazındaysa bunun hiçbir anlamı kalmıyor.

Reklam Desteği Şart!

  • Büyük markalarla rekabet edebilecek seviyeye gelmesi için yerli markalara televizyon reklam desteği. Tabi halkın geneline hitap edecek ürünler için.
  • Büyük e-ticaret siteleri üzerinden kampanya desteği, yerli ürünlerin anasayfa veya kategori bazında kampanyada tutulması ve öncelikli gösterilmesi yüzbinlerce tüketicinin bu ürünleri tercih etmesini sağlayacaktır. Örnek : Hepsiburada, N11, Gittigidiyor
  • Gerekirse sadece yerli ürünlerin ve markaların ticaretinin yapıldığı pazar yerleri oluşturmak ve bunları globale açmak.
  • Dijital pazarlama desteği, eğer bu destek Facebook ve Google reklamları gibi hizmet ithalatına dönük olacaksa bunun yerine SEO, İnfluencer marketing ve yerli reklam platformları aracılığıyla ek reklam destekleri.
  • Belirtilen türdeki reklam yatırımları için yani paranın tamamının yurtiçinde kaldığı reklam türleri için vergi avantajı sunulması.
  • Ülke liderlerinin ve eşlerinin, çocuklarının yerli ürünleri giydiklerine dair sosyal medya paylaşımları ve haberler. On binlerce liralık, çanta, tişört ve saat ile yurtdışına kazandırmak ve bunun reklamına yurtiçinde katkı sağlamak yerine binlerce liraya yerli markaları tercih edip bunların tanıtımına katkı sağlamak.
  • Uluslararası anlaşmalar dahilinde en çok yabancı malların tüketildiği ürün gamlarında vergi artışı sağlayıp, en çok yerli malın tüketildiği ürün gamlarında vergi indirimi yapmak.
  • Startuplara maddi destek, reklam desteği, ofis desteği, personel sgk ve vergi destekleri ile yerli girişimler ile yurtdışı ürünlere ikame yerli hizmet ve ürün gelişiminin önünü açmak.
  • Yurtdışı pazarına açılıp, tüm ürün ve hizmetlerimizin ihracatı için çalışmak lazım. Bunun için belirlenen yurtdışı lokasyonlarında mağaza açarak iç kaynakları yurtdışında yatırıma dönüştürmek yerine, dijital pazarlama hatta daha az maliyetli, growth hacking ve seo gibi çalışmalarla kendimizi ön plana çıkarmamız lazım. Yurtdışında sektörünüzle ilişkili potansiyel pazarları bulmak için https://marketfinder.thinkwithgoogle.com/intl/en/ Bu aracı kullanabilirsiniz.
  • İhracatın en temel ihtiyacı yabancı dil. Bu sebeple yabancı dil eğitimine burs veya yurtdışı öğrenim kredisi vermek.
  • Toplu taşıma fiyatlarını düşürmek ve gerekirse en boş zamanları için daha da indirimli sunmak.
  • İhracatımızın fazla olduğu ülkeler genelde gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı yerler. Yani girişimci olan, ticaret yapan veya bir şekilde ürün/hizmet ihtiyacı olan Türkler kendi vatanlarından bu ihtiyaçlarını karşılamayı tercih ediyorlar. O zaman yurtdışında girişimci Türkleri desteklemek ve yurtdışına girişimci olarak gitmeyi teşvik etmek de ayrı bir ihracatı büyütme stratejisi olacaktır.
  • Mennan usta gibi örneklerin sayısını arttırmak

Borsada şöyle bir cümle vardır. Hissenin değeri düşmüş olabilir ama satmadığın sürece zarar ettiğini hissetmezsin. Buradan yola çıkarak, dolar artabilir ama dolar almadığın sürece bunu hissetmezsin. Bu sebeple üretimde dışa bağımlılığı kesinlikle azaltmalıyız!

Yorumlar (3)
  • Rifat Küçükduran 21 Mayıs 2018 04:14

    Maalesef insanları bu konuda bilinçlendirmek Türkiye’de işe yaramayacak. Çünkü çok az insan bu bilinçlendirme neticesinde yerli malını tercih etme eğiliminde olacaktır. Devletin bununla ilgili bir şeyler yapması gerekir düşüncesindeyim.

    Basit bir örnekle cep telefonlarına getirilen taksit yasağından sonra da firmalar buna bir kılıf uydurup yine taksitle satış yapmaya devam ediyorlar.. Biz millet olarak bir ürünü kopyalamaktan öteye geçemedikçe bu hep böyle devam edecektir. İthal ürünlere %300-500 gibi abartılı vergiler konulmalı ki vatandaş zorla da olsa yerli üretimi tercih etsin (geldiğimiz seviyede zorla da olsa devletin bir şeyler yapması gerekir, bu gidişatla millet olarak hiç iyi yerlere gitmiyoruz.)

    Eğer teknoloji üretemiyorsak ki maalesef öyle, hele ki teknolojinin toplumuza yarar değil zarar sağladığını da düşünürsek (gerektiği gibi kullanmayıp yozlaşıyor, boş vaktimizi öldürüyor, kendimize zarar veriyoruz), devletin kendi ayağına sıkmasından başka bir şey değil bu. Devlet çözüm üretemiyorsa daha kötü günlere mahkum olacaktır maalesef.

  • Ümit dokuzlu 23 Mayıs 2018 13:30

    Bence ilk önce zihniyet değişmeli, yani halkı bilinçlendirmek lazım ve ülkede belli bir süreliğine yerli üretim ve yerli harcama için sosyal sorumluluk projeleri,kamuspotları ve belli bir süreliğine yerli üretim kalkınma hali ortaya atılmalı. En büyük hayalim ve idealim.

  • Mehmet Gungor 23 Mayıs 2018 20:02

    Makalenizi zevkle okudum, siyaset yapmak istemiyorum fakat şuanki durumumuzun nedeni az çok ortada eğer yönetim değişirse hızlı bir şekilde tekrar türk lirası değer kazanabilir.