SEO Üzerine Enektarlar

  • 27 Şubat 2015

Yazı başlığında Enektarı görerek yazıyı ziyaret ettiyseniz enektarı yanlış yerde arıyorsunuz :)

Sektördeki en büyük zorluklardan biri, sektörle bir ilişkisi veya bilgisi olmayan kişilerin “ne iş yapıyorsun?, mesleğin nedir?” gibi sorularına verilecek yanıtlardır :)

Mesleğe başladığımız ilk yıllarda SEO’yu üşenmeden anlatıyordum.

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. Web sitelerinin sektörüyle ilgili kelimelerde yapılan aramalarda daha üst sırlarda yer alıp daha fazla ziyaretçi ve müşteri edinmesini sağlayan çalışmalardır.

Bunu anlattıktan sonra, bir soru geliyor ! Soruyu yanıtlamakta sıkıntı yok, sorusuna uygun cevabı verirsiniz ama önce sorunun konuyla hiçbir alakası olmadığını anlatmanız gerekiyor :)

Daha sonraları, mesleğimi soran kişinin yaşına ve konuyla ilgisine bakarak yanıt vermeye çalışıyorum. Bunlar aşağıdaki gibi yanıtlar oluyor;

  • 80 yaş üzeri : Serbest meslek
  • 70 yaş üzeri : Reklam
  • 45 yaş üzeri, emekli veya sektörle ilişkisiz bir meslek grubundaysa : İnternet reklamcılığı
  • 35 yaş üstü : Web sitelerini Google’da üst sıraya çıkarma hizmeti. Eğer “en çok hangi site tıklanıyorsa o site çıkıyor değil mi?” diyen olursa o kişiyi anında bir üst gruba alıp “Yok yok şimdi hatırladım internet reklamcılığı yapıyorum” şeklinde konuşmayı makul bir düzeye çekiyorum.
  • 35 yaş altı : SEO. diyerek bir tepki yoklaması yapılır, sektörü bilip bilmediğinin tespiti ardından sınıflandırma yapılarak muhabbete devam edilir :)

Sektörle ilgili yaşadığımız başka bir sıkıntı, aslında o genel değil biraz daha bize özel bir sıkıntı. Birgün bir mail aldım mailin konusu “Seni seviyorum adamım SEO” o sondaki SEO çok emanet duruyordu ama direk konuyu kendimle ilişkilendirmeme sebep oldu. Biri iş atıyor sandım, ancak sonradan öğrendim ki iş atmıyormuş iş veriyormuş :) Tabi mevzuyu anlayana kadar biraz zorlandım :) Mail içeriğine bir baktım,

seviyorum, seni seviyorum, seni seviyorum adamım okudukça da diyorum bildiğin yazılıyor, meğerse sitenin anahtar kelimelerini yazıyormuş :) Dedim sert bir yanıt vereyim, “ben senin bildiğin seoculardan değilim” sonra aklıma geldi diğer seocular nasıl ki ? :) Hep bir rekabet duygusu var insanlarda bunu aşmamız lazım… (seni seviyorum adamım filmine ait seo çalışmasına ait bir anektod, koltuğun altında kalan enektar ayrı şeyler :) )

Türkiye’de SEO çalışması yapmak yurt dışına göre çok farklı ve daha zor, çünkü Türk insanının aklı çok kompleks çalışır ve bu karmaşada çözüm üretmek daha da zorlaşır. Sırf Türkiye’nin lideri olan bir e-ticaret markasına benzesin diye, herseyburada, neararsanburada, hepsibirlikte (bunun anlamını çözemedim ama :) ) gibi isimler kullanılır. Halbuki bu isimler hep dezavantajdır hem satış yapmak, hem marka olmak hem de SEO için. Ama en yaratıcısı da tepsiburada.com adam tepsi satmak için bu domaini almış :) Bu siteye SEO yapsak ne olacak, diyelim ki “tepsi” kelimesinde 1. sırada, o siteyi gören ziyaretçiler “aa doğru neden hepsiburada.com dan almıyorum ki” demez mi ?

SEO macerasına seohocasi.com ile başladım. Tabi onun da çıkış noktası “autocadhocasi.com” du. Ama gerçekten autocad dersi verdiğim için o domaini uygun bulmuştum. Sonrası için de sadece kendi ünvanımı devam ettireyim dedim. Ama yanlış bir stratejiydi ona rağmen tam anlamıyla faydalı işler çıkardığımız için iyi ses getirdi. Sektörle ilgili herkes mutlaka bilir seohocasi.com’u. Ama soruluyor bazen “neden kurumsal kimliğinizi herkesin bildiği SEO Hocası ile değil de Webtures ile gerçekleştiriyorsunuz?” çünkü SEO büyüyor ve dijital pazarlamayla daha fazla içli dışlı olmaya başlıyor. Bu anlamda yurt dışına baktığımızda, “seomoz SEO ibaresini kaldırdı sadece moz kurumsal kimliği ile devam ediyor, aynı şekilde majesticseo.com majestic.com oldu, seohocasi.com da yola hoca olarak devam edemeyeceği için :) Webtures ismi (“web ventures” kelimelerinin birleşiminden türettiğim bir kelimedir) ile kurumsal kimliğimizi oluşturduk.

Başlıkla ilgisi olsun bari, SEO için enektar kelimeleri doğru tespit etmek önemlidir :)

Yorumlar (10)
  • Hasan Yasin Türkyılmaz 27 Şubat 2015 15:05

    Sonunda Webtures’ın da kaynağını öğrenmiş oldum. :) Bol kazançlar ve satışlar elde edersiniz inşallah.

  • HD Bilişim 27 Şubat 2015 16:32

    Harika bir açıklama olmuş. başarılar…

  • Gaziyazılım 28 Şubat 2015 04:08

    Enektarlar değil anektarlar :)

  • inci yalçın 11 Ekim 2015 17:04

    Çok eğlenceli bir dil kullanmışsınız yazınızda, okurken çok keyif aldım :) Ben de seo’nun içindeyim, bundan sonra sitenizi yakından takip edicem. Bilgi ve donanımlarınızdan faydalanmak benim için çok iyi olacaktır. Teşekkürler paylaşımlarınız için.

  • Hasanmanzak.com 03 Kasım 2015 20:43

    güzel bir makale olmuş bu tarz enektarlarınızı bekliyorum

  • Hüseyin Çamlı 02 Haziran 2016 11:41

    Hocam Güzel bir çalışma olmuş. Ayrıca size teşekkür ederim. Sizden öğrendiğim bilgiler ile yangın kapısı ile ilgili ilk sayfadayım. Hatta rakiplerim hacklink kullanmasına rağmen savaşıyorum :)

    Soru cevap kitabınızı beyenerek okudum. Anlatımınız ve olaylara bakış açısınız çook hoşuma gitti.

    Teşekkür ederim.

  • Furkan Oymak 09 Temmuz 2016 04:23

    Çok güzel bir makale teşekkür ederim :)

  • Oğuzhan Çubuk 24 Kasım 2016 01:21

    Yararlı yazı için teşekkür ederim.

  • İskender Türklü 25 Ağustos 2020 16:01

    Bende ne iş yaptığımı söylerken benzer bir politika izliyorum.
    Bir kaç gün önce memlekette (Turhal) çay ocağında 15 yıldır görüşmediğim Şeref abi ile karşılaştım.
    Ne iş yaptığımı sordu.
    45 yaş üstü olduğu için “Bilgisayarcıyım” dedim:))
    SEO yu biliyonmu dedi.:))
    Çok şaşırdım, ilk defa bu yaştan SEO yu bilen biri ile karşılaşmıştım.
    Şeref abi dedim SEO falan o işleri yapıyorum ama sen konuya uzaksın diye Bilgisayarcıyım dedim.Sen nerden biliyorsun dedim.
    Oğlum Webtures te çalışıyo dedi.
    Kaan Gülten’i tanıyomusun dedi.
    Hayır dedim.
    Nasıl tanımazsın dedi Şeref abi.Ülke çapında SEO cu, ayrıca sizin köylü(Karaçay) Erol’un yeğni.Beni utandırdı:))
    Diyalog beni bu posta getirdi enaktar falan yok:)) Anımı anlatmak istedim.

    Webtures gibi bir değerin memleketimden ve kültürümden çıkması beni gururlandırdı.Yolun açık olsun.

  • Kaan Gülten 15 Eylül 2020 03:18

    Merhaba İskender bey, yorumunuz için çok teşekkür ederim hem güldürdünüz hem de gururlandırdınız. Ne mutlu bana ne mutlu memleketimizden çıkıp da ismini bir şekilde güzel insanların güzel diyalogları içerisinde yer edebilenlere :)