Online İtibar Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • 05 Eylül 2019

Online İtibar Yönetimi Nedir?

Forumlar, bloglar, portallar, üyelikler, sosyal medya hesapları derken hayatımızın her anı ve neredeyse gerçek hayatta attığımız her adım dijitalde de bir ayak izine dönüşüyor.

İş dünyasında klasikleşen referans yöntemi ve gerçek hayattaki “bu çocuk nasıl biridir” söylemleri yerini Google aramalarına bırakarak farklı bir araştırma ve soruşturma sürecine evriliyor.

Tamamen dijitale evrilmiş dünyamızda artık itibarı da belirleyen dijitaldeki varlığınız olmaktadır. Sosyal medya paylaşımlarınız, paylaşımlarınızın altına gelen yorumlar, türlü haberler altında sizin yaptığınız yorumlar en kapsamlı ve en şeffaf kişilik analizinizi oluşturuyor.

Bununla ilgili insanın kendisini bile şok edecek seviyede detaylı bilgilerin edinilebildiği dijitaldeki varlığımıza farkındalık oluşturmak için aşağıdaki sosyal deney yıllar önce çekilmişti.

 

 

Online İtibarınızı Kontrol ve Takip Edin

Google’da isminizi aramanız bunun için en kolay yoldur ancak tırnak işaretleri içerisinde aramanız isim ve soyisminizin farklı konumlardaki yerleşimlerinin sonuçlara dahil edilmesinin önüne geçerek doğrudan sizinle ilgili sonuçları karşınıza getirecektir. örn. “Kaan Gülten”

Araçlar bölümünden zaman tanımlaması yaparak güncel sonuçları veya belirli bir tarihteki sonuçları görüntüleyebilirsiniz

Farklı arama kombinasyonları ile birlikte isminize ait spesifik konularda istediğiniz sonuçları da sorgulayabilirsiniz. Örn. “isim soyisim” hakaret veya “isim soyisim” dava veya “isim soyisim” gözaltı ve hatta “isim soyisim” whois gibi bir aramayla sahip olduğu tüm sitelerin listesi gibi farklı sonuçlara kadar ulaşabilirsiniz. Farklı bir örnek olarak da “şirket ismi” konkordato gibi aramalarla gerçek ve asparagas haberleri de kontrol edebilirsiniz.

Google üzerinde yayınlanacak olan her içerikten anında haberdar olmak için Google Alerts kullanabilirsiniz. https://www.google.com.tr/alerts üzerinden gireceğiniz her kelime için anında size mail atacaktır.

 

Google üzerinde arama esnasında isminizin en çok aranan türevlerini görerek sonuçlarını kontrol edebilirsiniz.

Kötü Ün İyi İnsanlara Olur

Türkiye’de başarılı olmak için sadece işinizi iyi yapmanız yetmez iyi de mücadele etmeniz gerekir. Bu sebeple kariyerinizde başarı merdivenlerini çıktıkça haşin rekabetlere de hazır olmanız gerekir.

https://www.kaangulten.com/blog/turkiyede-basarili-olmanin-sirri

Online İtibarınız Nasıl Zedelenir

Online itibarınızı siyasi, kurumsal ve şahsi başarılarınız sonucu algı yönetimi ve karalama kampanyaları ile zedelenebileceği gibi yanlış anlaşılmalar, aynı görünürlükte tekzip yayınlayamamak ve doğal olarak sıkça karşılaşılabilen gerçek yanlışlar zedeler.

Eğer yapılanlar bir haksızlık, ticari yanlış, belirli kişi veya kitlelere verilmiş zararlar ise en önemli adım bu hata ve yanlışların telafisi olacaktır.
Bu konuda birçok konferansta markaların hatalarını telafi etme yönteminin marka prestijini arttırabilecek en iyi fırsatları sunduğunu belirttim. Bir örnekle açıklayacak olursam, sipariş verilen tişörtü hatalı alan bir tüketici yaşadığı olumsuz deneyim sonucunda üzüntü yaşar ve sorunun nasıl telafi edileceğini merak eder ama bununla uğraşıyor olması bile olumsuz bir deneyimdir. Markanın en temel görevi sorunu telafi etmesidir. Eğer telafi etmezse online itibarınızı zedeleyecek yorumlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak eğer telafi ederseniz bununla karşılaşmasanız da o tüketiciyi büyük ölçüde kaybetmiş olursunuz. Çünkü bir daha böyle bir deneyim yaşamak istemez, ancak sorunu çözerken bir indirim çeki, hediye kuponu veya eşantiyon ürün gönderirseniz tüketici sorunun çözüm şeklinden hayli memnun olarak bir sonraki alışverişi için endişe duymayacağı gibi her yerde sizinle ilgili olumlu bahsedecek ve itibarınıza katkı sağlayacaktır. Bu sebeple itibarı korumanın ve arttırmanın en kalıcı yolu hataları ve yanlışları telafi şeklidir.

Online İtibar Nasıl Düzeltilir?

Elbette az önce belirttiğim sorunun kabullenilerek telafisi için toplumsal açıklama ile özür veya bireysel telafi süreçleri en önemli adım olacaktır. Ancak eğer bir yanlış anlaşılma, algı yönetimi veya karalama kampanyası ile karşı karşıyaysanız bu maalesef çözüm olmayacaktır. Bu durumda uygulayabileceğiniz 2 farklı yöntem mevcuttur.

1. Dijital Pazarlama Çalışmaları

Eğer bir marka olarak sosyal medya krizi ile karşı karşıyaysanız, bununla bekleyip, yatışması için zaman tanıyıp, sakin kalıp olası tüm çözümleri düşünmek en önemli yaklaşım olacaktır.
Bizzat içerisinde olduğum bir sosyal medya krizi de SEO Hocası ile 2016 yılında yaşandı. Bununla da ilgili detayları bu yazıda anlatmıştım : https://www.kaangulten.com/blog/seo-hocasi-macerasi

Oluşan olumsuz içerikleri kaynaklarla iletişime geçerek uzlaşı yoluyla kaldırmak en pratik çözümlerden birisidir. Ancak ileride yaşanabilecek benzeri karalama kampanyalarına hazırlıklı olmak adına “önleyici online itibar yönetimi” uygulayarak SEO çalışmalarıyla marka aramalarınızda iyi pozisyonlara sahip olmayı sağlamalısınız. Bu sayede herhangi bir kriz durumunda ilk sayfalardaki kendi kaynaklarınız olayın çözümü noktasında size fazlasıyla zaman tanıyacak hatta etkisini büyük ölçüde azaltacaktır. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için https://www.webtures.com.tr/online-itibar-yonetimi/

2. Hukuki Süreçler

Eğer bir haksızlıkla karşı karşıyaysanız, karalama, hakaret, ticari itibarı zedeleyici bir faaliyetin etkisi altındaysanız hukuki yollardan da birçok haksızlığın çözümüne hızlıca ulaşabilirsiniz. Web siteleri içerisinde yayınlanan her türlü içerik ve yorumdan sorumludurlar. Bu sorumluluk herhangi bir hukuki süreçte yorum yapan kişinin bilgilerini paylaşmakla başlar ve paylaşılmaması durumunda yayıncı taraf olarak mesuliyet altına girer. Bu sebeple hukuki açıdan oluşturulan talep ve şikayetlerde 24 saat içerisinde yasal olarak dönüş yapmak zorundadır, eğer bir hakaret, karalama, küfür gibi yaklaşımlar varsa bunlar için de ekstra 24 saat içerisinde aksiyon almak zorundadır. Yani yasal açıdan her türlü haklı talebinizin 48 saat içerisinde yerine getirilmesi zorunluluğu vardır. Bunların olmadığı durumlarda hukuki süreçleri başlatarak bu süreçte yayının kaldırılmasını talep edebilir hatta yayıncı için erişim yasağı çıkartabilirsiniz.

Özetle internetteki varlığınızı oluştururken, tüm davranışlarınızı gözden geçirmek, dışarıdan bir göz olarak kendi varlığınızı sürekli kontrol etmek ve hatta karşılaşabileceğiniz krizlere önceden hazırlıklı olmak adına “önleyici itibar yönetimi” çalışmaları kapsamında dijital varlığınızı kontrollü bir şekilde şekillendirmeniz gerekebilir.

Yorumlar (1)
  • Saniye Apaydın 11 Ağustos 2019 05:14

    Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş çok faydalanma fırsatı buldum. Çok teşekkür ederim.